A keringés

2009.04.09. 18:06 Bala2.0

Több dolog is szól az ellen, hogy írjak a Keringésről. Nagy részét rosz lelki állapotban olvastam, és sok-sok idő telt el két apró olvasgatás között. Ez nem a könyv hibája, és talán ezért az alacsony pontszám.

Ahogy a borító is ígérte időutazás. Igaz nem a leghétköznapibb értelemben (haha), hanem...
A Földet természeti katasztrófa fenyegeti, mit fenyegeti, már el is érte. Minden próbálkozás kudarcba fulladt, de a Társaságok elő állank az időutazással. Ha már a jelenben tönkretettük bolygónkat, ami néhány millió évvel később már biztos begyógyította sebeit. Irány a jövő.
Három időszeletetet tartanak nyitva a nagyérdeműnek, időben a legközelebbi a Firn, utána az Auróra és a legtávolabbi az Éden.
Főszereplő is három van. Nina, Baran és Emilia.

Tetszett, hogy hiába időutazás whatever happened, happened. Tetszett, hogy az időutazást nem használták a jövő megfejtésére. Tetszett Baran története, leszámítva a végét... Tetszett, hogy nincs igazi megoldás.

Nem tetszett a nézőpont váltások. Főleg a végén, amikor már együtt vannak szinte felesleges. Nem tetszett átmenti a jövő megváltozott Földjeire az óvilág megnevezéseit. Nem tetszett az "ufók" belekeverése. Szinte könyörögtem a könyvnek, hogy az idegeneket hagyja ki belőle... Végülis kihagyta, de akkor sem tetszik. Nem tudom elképzelni, hogy az emberiség fenn maradjon több, mint egy millió évig.

Nem igazán akartam pontozni, az elején említettek miatt, de talán 6/10 reális.

3 komment

Címkék: lászló zoltán a keringés

A bejegyzés trackback címe:

https://olvastam.blog.hu/api/trackback/id/tr21056293

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Matney 2009.05.08. 11:47:19

Szia! Érdekes a blogod, tetszik a mit várok-mit kaptam jellegű megvalósítás. Szóval ma szereztél egy olvasót, viszont - mivel én nagy László Zoltán-rajongó vagyok - leállnék egy kicsit kötözködni/vitázni.

"Nem tetszett átmenti a jövő megváltozott Földjeire az óvilág megnevezéseit." - Ezzel mire gondolsz?

"Nem tudom elképzelni, hogy az emberiség fenn maradjon több, mint egy millió évig." - A szerző sem tudja elképzelni: éppenséggel erről szól a regény. Hogy a firniták, akik a fejlődés olyannyira másik ágát választották, menthetetlenül eltávolodnak tőlünk, és végül teljesen másik fajjá alakulnak. Már a legnagyobb jóindulattal sem lehet embereknek teknteni őket. :)

Bala2.0 2009.05.09. 08:54:30

@mohicane:
"- Ezzel mire gondolsz?" >> évmilliók alatt a Föld arca teljesen átalakult. Lehet logikus Dunának hívni azt, aminek már köze sincs a Dunához, de akkor sem tetszett. :) Ráadásul mindenhol felépítették a nagy városok Új- változatait.


"A szerző sem tudja elképzelni: éppenséggel erről szól a regény. Hogy a firniták, akik a fejlődés olyannyira másik ágát választották, menthetetlenül eltávolodnak tőlünk, és végül teljesen másik fajjá alakulnak. Már a legnagyobb jóindulattal sem lehet embereknek teknteni őket. :)" >> hm, ebben igazad van.

Matney 2009.05.09. 10:09:03

Köszi a választ, most már értem. Mondjuk érdekes belegondolni, hogy a városok, tájrészek névadása a történelem folyamán nem volt valami fantáziadús. Gondolj csak arra, hogy hívták Anglia egyik első amerikai gyarmatát? New England. A hollandok Nieuw Amsterdamot építették fek, amelyet az angolok átneveztek New Yorkra. Ausztrália egyik tartománya Új-Dél-Wales. Hogy Új-Zélandot ne is említsük...
Az eredeti őslakók adta neveket ritkábban tartották meg (bár erre is van példa: Ohio, Missisippi, Saskatchewan stb.). Valószínűleg azért akakult ez így, hogy a telepesek könnyebben megküzdjenek a honvággyal, és hamarabb érezzék magukat otthon az új földrészen.

Szóval szerintem átgondolt koncepció és alapos emberismerettel felépített világ húzódik meg A keringés története mögött, de ezt már csak a rajongó mondatja velem. :D
süti beállítások módosítása